“Hayvan Soykırımını anlamak, yara dolu bir dünyada yaşamaktır.”
“Onların ızdırabı yoğun, yaygın, giderek çoğalan, sistematik ve toplumsal anlamda onay gören bir ızdırap. Kurbanlar kendi çıkarlarını savunmak adına bir araya gelemiyorlar.”
Henry Spira
Hayvan Soykırımı nedir?
Kitlesel yokoluş hayvanlara insan tarafından dayatılan tek sorun değil; hayvanlar sürüp giden bir soykırım yaşıyor. Hayvan Soykırımı hayvanların insan tarafından kitlesel olarak yıkıma uğratılması demek ve burada Nazi kırımına doğrudan bir benzetme yapılıyor, özellikle de Yahudi soykırımına. Hayvan Soykırımındaki hayvanlar genelde insanlar gıda amacıyla yetiştirdiği evcil hayvanlar. Ancak daha genel bir anlamda, Hayvan Soykırımı insanların nüfuslarını kontrol ettiği, sistematik olarak istismar ettiği ya da yok ettiği hayvanlara işaret ediyor; çiftlik hayvanları, laboratuar hayvanları ya da yaban hayvanlar gibi.
Hayvan Soykırımı; nakliye (trenler), fabrika çiftlikleri (toplama kampları) ve mezbahalar (ölüm kapmları) gibi kitlesel katliam araçlarının kullanılması anlamında Nazilerin yürüttüğü soykırıma benziyor. Hayvanların insan soykırımı kurbanlarına benzediği diğer noktalar ise hayvanlar üzerinde deneyler yürütülüp metalara ve eşyalara, ürünlere dönüştürülmesi, mesela kürk (deri ürünleri) ve yağ (sabun) gibi ürünlere dönüştürülmesi gibi örnekler içeriyor. Belki de en etkileyici benzerlik, kurbanlara insani şekilde davranmanın küçümsenmesi ve haklarının tamamen görmezden gelinmesi noktasında oluyor. Bugün insanlar hayvanları işkence gören, vücutları parçalanan ya da kıyılan canlılar olarak görmüyor; onlara göre hayvanlar sadece “ hayvan”lar, onlar sadece insanların ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir amaca hizmet ediyorlar.
Hayvan Soykırımı, Charles Patterson’ın ‘Eternal Treblinka’ kitabı gibi modern kitapların konusu bugün. Bu kitabın adı soykırımda hayatta kalan yazar Isaac Singer’ın “Hayvanlar için bütün insanlar bir Nazidir. Onlar için burası sonsuz bir Treblinka” sözünden geliyor.
İnanılmaz Öldürme Oranları
İnsanların her yıl kaç hayvan öldürdüğüne dair gerçek bir rakam yok elimizde, ama Hayvan İstatistiklerine biraz bakmak yeter: ABD’de her hafta 2 milyon domuz öldürülüyor, Çin’de her hafta 12 milyon domuz öldürülüyor, her yıl dünya çapında 40 MİLYAR tavuk öldürülüyor. İnsanlar 2. Dünya Savaşı’ndan beri MİLYARLARCA HAYVAN ÖLDÜRDÜ, nüfusumuz arttıkça onları öldürme oranımız da artıyor ve Hayvan Soykırımının mekanizasyonu büyüyor. Nazi partisine üye olması sebebiyle kınanan ünlü Alman düşünür Martin Heidegger ,1949 yılında yaptığı bir konuşmada şöyle söyler:” Tarım bugün artık motorize gıda endüstrisine dönüştü, toplu imha kampları ve gaz odalarında ceset üretimiyle özünde aynı şey bu…”
Bizim Değiller
Bazı hayvan hakları grupları Soykırım (Holokost) ve Hayvan Soykımı görüntülerini birbirine karıştırarak bu görüntüleri kendi kampanyalarını halka etkili bir biçimde ulaştırmak ve insanları hayvan istismarının varlığı ve bu istismarın oranı konusunda şok etmek için kullanıyor.
Mesajları ise şu: hayvanları dilediğimiz gibi istismar edemeyiz, onlara saygıyla davranmalıyız. Ancak iki soykırımın benzetilmesi bir çok insan tarafından uygunsuz ve hatta çürümüş, basit, anlamsız ve tatsız bir benzetme olarak nitelendi; bunun sebebi ise insanların o sözde ilâhi ahlâki konumu. Bu insanlar İnsan Soykırımı/Hayvan Soykırımı benzetmesinin hayvan hakları davasının ilgi çekme amacına hizmet edeceğini ama uzun vadede insanların desteğini kaybetmesine sebep olacağını düşünüyor. İster katılın ister katılmayın, bu benzerlik insanlığın çok geniş bir ölçek içerisinde canlıları ortadan kaldırma kibrine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu benzerlik bazılarımızı durup bu katliamdaki rolümüz üzerine düşünmeye ve bu duruma karşı eyleme geçmeye zorluyor.
Yapabileceğiniz En Etkili Şey
Hayvan Yaşamı İçin Yapabileceğiniz En Etkili Şey:
Çocuk yapmaya son verin (en azından sadece bir tane yapın).
70 bin sene önce dünyada 15 BİN insan vardı. Şu anda 7 milyardan fazlayız. Daha çok insan, hayvan yaşamı ve doğanın daha çok yıkıma uğraması anlamına geliyor.
Vejetaryen ya da vegan olmak yetmez.
–devamı var